SKŁADNIKI:
paczka zbożowych ciastek
małe opakowanie chałwy waniliowej
łyżka masła lub margaryny
Na masę serową:
80 dag sera twarogowego
1 szkl cukru
5 jajek
1/2 szkl śmietany
3 łyżki mąki pszennej
do smaku skórka z cytryny i ziarenka wanilii
W malakserze połączyć herbatniki z chałwą i masłem. Tak przygotowaną kruszonką wyłożyć dno tortownicy. Ser zmielić ( ja to też robię w malakserze ) ,dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na ciasteczka. Na wierzchu można ułożyć dowolne owoce :) Wstawić ciasto do nagrzanego do 160st piekarnika i piec 40min . Po tym czasie podkręcić temperaturę do 180st i piec jeszcze około 30min. Wyłączyć i zostawić w lekko uchylonym piekarniku kolejne pół godziny.
Ciasto polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą z mlekiem i udekorowałam świeżymi truskawkami .
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz