SKŁADNIKI NA CIASTO:
1/2 kg mąki pszennej razowej
250 ml letniej wody
15 gram świeżych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 1/2 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w wodzie. Do miski wsypać mąkę,cukier,sól i wlać oliwę oraz wodę z drożdżami. Wyrobić ręką tak by składniki się połączyły i odstawić na pół godziny do lekkiego wyrośnięcia.
NA SOS NA PIZZĘ:
papryka czerwona
3 szalotki
4 łyżki oliwy
sól,pieprz,czosnek lub czosnek niedźwiedzi,odrobina cukru,porządna łyżka papryki słodkiej
Paprykę opalamy nad gazem lub w piekarniku na czarno i zamykamy w worku do zaparowania. Ściągamy skórkę . Do blendera wrzucamy paprykę i całą resztę produktów z wyjątkiem szalotek. Całość miksujemy na jednolity mus. Szalotki drobno siekamy i podsmażamy . Dodajemy do musu .Tak powstaje sos do posmarowania pizz zamiast sosu pomidorowego :)
DO OBŁOŻENIA:
szynka dojrzewająca - użyłam tej biedronkowej delikatnie wędzonej
kulka mozzarelli
rukola
Ciasto dzielimy na 5 części i formujemy placki.Układamy na wysmarowanej lekko tłuszczem blaszce. Lekko zapiekamy w 180st przez 5 minut.
Tak podpieczone spody smarujemy paprykowym sosem,układamy szynkę i ser. Zapiekamy przez około 15 minut. Po wyjęciu dokładamy rukolę i polewamy sosem.U mnie był to domowy czosnkowo - paprykowy :)
Życzę smacznego :)
O niee!!! o brzmi przepysznie !!! Jutro robię na obiadek!!!
OdpowiedzUsuń