SKŁADNIKI - przepis na dwie keksówki:
60 dag mąki orkiszowej
20 dag mąki pszennej
20 gram świeżych drożdży
2 łyżki oliwy bądź oleju
600 ml letniej wody
1 łyżka miodu
ziarna według uznania - u mnie były to:słonecznik,dynia,orzechy laskowe,żurawina suszona
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Wszystkie składniki umieścić w misce,dodać wodę i wyrabiać.Ciasto w konsystencji jest raczej klejące.Nie należy podsypywać mąki !
Foremki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką,otrębami bądź zarodkami pszennymi. Przełożyć ciasto na chleb. Odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posypać ziarnami. Piec w 200st przez 40-50 minut.
Aby skórka była bardziej chrupiąca w trakcie pieczenia zraszam ją wodą .
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz