piątek, 31 stycznia 2014

Brownie z porzeczką i gruszką

To było moje pierwsze w życiu brownie. Podchodziłam do tego ciasta sceptycznie.Jak można jeść coś takiego co przypomina zakalec ;) Ale jakież było zaskoczenie,gdy się go spróbowało :) Niby lekko puszyste a kremowe i zbite. Niby smaku czekolady nie wyczuwa się mocno a pysznie czekoladowe. Tak sprzecznego w doznaniach ciasta jeszcze nie jadłam ;)


SKŁADNIKI: 
200 g gorzkiej czekolady
160 g masła
200 g cukru pudru
4 jajka
80 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 gruszki
troszkę mrożonej mieszanki owocowej - w moim przypadku to były porzeczki i maliny


 Czekoladę pokruszyć i rozpuścić razem z masłem w miseczce zawieszonej na garnuszku z gotującą się wodą. Gdy wszystko ładnie się rozpuści i połączy odstawić do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie ubić jajka z cukrem na puszystą masę i powoli dolewać czekoladę. Na koniec dosypać mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180st. około 30 minut.




Polecam i smacznego :)

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz