SKŁADNIKI NA CIASTO:
400 gram mąki
30 gram drożdży świeżych
2/3 szklanki letniej wody
4 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka soli
dowolne przyprawy
Wszystko wsypujemy i wlewamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto.Odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Ponieważ piekłam dwie piekarnikowe blachy ciasta zrobiłam z podwójnej porcji.
Gdy wyrosło rozciągnęłam je dłońmi na lekko posmarowanych olejem blaszkach.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
pizza z salami
salami - u mnie 6 plasterków
pieczarki pokrojone w paski
por - biała część pokrojona w krążki
oliwki zielone
troszkę sera feta pokrojonego w kostkę
pizza z kurczakiem
pierś z kurczaka pokrojona w drobną kostkę i podsmażona z ziolami
szynka wędzona
No i oczywiście ser żółty starty na grubych oczkach tarki i sos lub koncentrat pomidorowy.
Ciasto posmarowałam koncentratem - cieniutka warstwę.Na to wyłożyłam ser i poukładałam składniki.
Obie pizze piekłam jednocześnie w piekarniku nagrzanym do 180st. przez około pół godziny .
Do pizz zrobiłam sos czosnkowy,który uwielbiamy :)
Smacznego :)
ja wolę pizzę na suszonych drożdżach, mamy ulubiony przepis, ale kawałek bym porwała bo lubię salami :)
OdpowiedzUsuńDusiu tą samą pizzę,chodzi mi o ciasto robiłam też z suszonymi drożdżami i powiem szczerze ,że po upieczeniu jakiejś wyraźnej różnicy w smaku nie zauważyłam :)
Usuń