BANALNIE PROSTE SKŁADNIKI:
kostka margaryny
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
1 tabliczka czekolady mlecznej
wiórki kokosowe lub dowolne rozdrobnione orzechy
Miękką margarynę,mąkę i cukier zagnieść widelcem lub wymieszać w blenderze na konsystencję bułki tartej. Wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą prostokątną formę i delikatnie ugnieść. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. na około 20 minut. Ciasto ma być delikatnie złote. Na tak podpieczone ciasto wylać słodzone mleko i piec do momentu,kiedy na mleku pojawią się bąbelki. Wyjąć ciasto z piekarnika,posypać startą czekoladą i na moment jeszcze wstawić do pieca. Czekolada ma lekko się rozpuścić. I to już koniec pieczenia. Na takie ciasto wysypać wiórki lub orzechy ( nam z wiórkami smakuje najlepiej ) .Batonik gotowy :) Teraz trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość do momentu gdy wystygnie ;)
Do konsumpcji przystąp ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz