SKŁADNIKI:
40 dag mąki pszennej chlebowej
10 dag mąki orkiszowej
12 gram świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
300 ml wody
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
Drożdże rozpuścić w wodzie. Wszystkie składniki umieścić w misce,dolać wodę z drożdżami i wyrabiać.
Ciasto będzie dość klejące.Nie trzeba go jednak długo ugniatać. Wystarczy tyle ,aby wszystkie składniki połączyły się w jedną masę. Miskę nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą i obsypanej mąką formy. Posypać chleb z wierzchu mąką i wstawić do piekarnika .Piec w 180 st około 50-60 minut.
Piekłam w tortownicy i to był strzał w dziesiątkę,ponieważ w połowie pieczenia zdjęłam obręcz i chlebek był na około fajnie chrupiący. Poza tym w trakcie pieczenia spryskałam chleb dwukrotnie wodą.
Piekłam w tortownicy i to był strzał w dziesiątkę,ponieważ w połowie pieczenia zdjęłam obręcz i chlebek był na około fajnie chrupiący. Poza tym w trakcie pieczenia spryskałam chleb dwukrotnie wodą.
Naprawdę go szczerze polecam :) Jest wart upieczenia i zjedzenia :)
Z chęcią bym go zjadła :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/
szczerze polecam :) Pyszny chleb
Usuń