SKŁADNIKI:
1 kg mąki - u mnie to było 600g mąki pszennej chlebowej,200g orkiszowej i 200g pszennej razowej
600ml letniej wody
30g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
3 łyżki otrępów pszennych
łyżka oleju
Drożdże rozpuścić w wodzie z miodem. Pozostałe składniki umieścić w misce,dodać wodę z drożdżami .Ręce posmarować olejem i wyrabiać ciasto do momentu kiedy będzie gładkie i elastyczne. Trwa to około 10-15 minut. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem,aby nie wyschło z wierzchu.
Niech ciasto podwoi swoją objętość. Trwa to około 1-2 godzin. Po tym czasie ciasto należy zbić i ponownie wyrobić. Podzielić je na dwie części.Uformować bohenki i położyć na posmarowanej tłuszczem formie. Naciąć w trzech miejscach,aby chleb nie pękał w trakcie pieczenia. Tak przygotowane ciasto pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Chleb przed pieczeniem spryskać wodą i obsypać mąką,otrębami,makiem.
Piec w 180st do porządanego koloru .
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz