sobota, 24 maja 2014

Chleb pszenno - orkiszowy z warzywami :)

Hmmmm....A może tak grill na działce? Sobota raczej odpada.Bratowa działkę zajmuje a po południu zapowiadają burze. No to piątek. W ciągu 10 minut wszystko ustalone z rodzinką .Zamiast obiadu spotykamy się wszyscy na grillu :D Tak więc ten chleb powistał z pomysłu zrodzonego w ułamku sekundy i zrobił furorę :) Poza nim były pyszne szaszłyki z ananasem i papryką,mielone na patyku z nasi goreng,warzywa z boczniakiem i kaszanka :) Coś słodkiego zabewniła bratowa - ciasto ala kinder kanapka :) Piwo owocowe,soki,dobre jedzenie.Piątek upłynął cudownie i wesoło :)


A teraz przepis na chleb :) Na dwa bochenki w formie keksówek .

SKŁADNIKI:

500 gram mąki pszennej chlebowej
200 gram mąki orkiszowej 
100 gram semoliny
3 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
550 ml letniej wody
20 gram świeżych drożdży

1 papryka czerwona
pół dużej cebuli
3 liście młodej kapusty
sól ,pieprz
1/2 szklanki ziaren słonecznika

Paprykę opalić nad gazem na czarno ,zapakować w folię i po jakieś pół godzinie obrać.Cebulę i kapustę posiekać na drobno i podsmażyć .Doprawić do smaku solą i pieprzem.Obraną paprykę pokroić w małe kwadraciki.

Drożdże rozpuścić w wodzie razem z miodem.
Do miski wsypać mąki i sól,dodać oliwę oraz wlać wodę z drożdżami. Chwilę wyrabiać do połączenia składników. Ciasto jest lekko klejące. Odstawić do wyrośnięcia.Po około godzinie podzielić je na pół i do jednej części wsypać słonecznik,do drugiej warzywa.Wyrobić. Włożyć tak przygotowane ciasto do wysmarowanych i wysypanych mąką keksówek i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
Chleby piec w 180 st przez około 50 minut. W czasie pieczenia spryskiwać je wodą. Zrobiłam to trzy razy i skórka wyszła chrupiąca :) 




Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz