SKŁADNIKI:
6 małych jajek
1 mała łyżeczka cukru pudru
1 kopiasta łyżka miodu
1 szklanka mąki
1 szklanka suchego maku
10 dag masła o temperaturze pokojowej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka i żółtka umieszczamy w osobnych miskach. Żółtka ucieramy do białości z łyżeczką cukru.Dodajemy miód i dalej ucieramy.Do kogla-mogla dodajemy przesianą mąkę z proszkiem.Mieszamy. Dokładamy mak i miękkie masło. Na sam koniec z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Ja to zrobiłam już łyżką. Mieszałam tak by piana specjalnie nie osiadła. Ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy.Pieczemy w 180st około 40-50 minut.
Proste,szybkie i smaczne ciasto :) Polecam i życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz