poniedziałek, 24 marca 2014

Zdrowe brownie bananowo-jabłkowe z truskawkami :)

Ma być zdrowiej to będzie . Tylko czemu zaraz odmawiać sobie słodyczy skoro je lubimy? Tak więc przerobiłam troszkę przepis na brownie i wyszło bardzo smaczne ,wilgotne,mocno kakaowe inne brownie :) Średnia zamiast cukierka,batonika czy jakiś chrupek na przekąskę w szkole wzięła sobie właśnie to ciasto.Myślę,że narzekać nie będzie ;)


SKŁADNIKI:

2 banany zmiksowane w blenderze
Mus jabłkowy
1 1/2 szklanki mąki pszennej graham
1/2 szklanki płatków owsianych 
2 łyżki miodu
1 szklanka maślanki bądź kefiru
1 łyżka sody oczyszczonej
4 łyżki oleju lub 2 łyżki oleju i 2 łyżki pasty tahini
1 duże jajko
dowolne ziarna  - u mnie garść słonecznika i orzechów ziemnych
truskawki świeże lub mrożone 
1 duża łyżka kakao

Zmiksowane banany połączyć z taką samą ilością musu jabłkowego ( użyłam domowego jabłkowo-ananasowego ) . Tzn. jeśli wyjdzie nam 100ml zmiksowanych bananów tyle samo dodajemy musu.
W misce mieszamy maślankę z jajkiem olejem,miodem.Dodajemy do tego zmiksowane banany i jabłka.
W większej misce łączymy wszystkie suche składniki .Dodajemy do nich mokre i mieszamy łyżką.
Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia bądź wysmarowaną margaryną i posypaną mąką .
Na wierzchu układamy truskawki - mrożonych nie ma potrzeby rozmrażać :)
Pieczemy w 180st. przez około 50 minut.



Smacznego :)




Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies

1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda:) Taką kostkę spokojnie można zapakować i zabrać ze sobą:)

    OdpowiedzUsuń