SKŁADNIKI :
10 gram świeżych drożdży
1/2 kg mąki pszennej + mąka do podsypania
350 ml letniej wody
1 łyżka soli
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i połączyć z mąką i solą . Zagniatać do dokładnego wyrobienia ciasta.W zasadzie powinno ładnie odchodzić od ręki. Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat i podzielić na 6 lub 8 części. Z każdego kawałka uformować coś na kształt liści i ponacinać. Przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 230 st około 15 minut. Przed włożeniem pieczywa do piekarnika spryskać jego boki wodą. Proszę pamiętać ,aby w chwili wkładania chlebków już miał swoją odpowiednią temperaturę.
Pieczywo wychodzi chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Pyszne z masłem :)
Smacznego :) Skorzystałam z przepisu http://www.domowe-wypieki.pl/
pieknie!
OdpowiedzUsuńwww.smykwkuchni.blogspot.com
Dziękuję bardzo :) i polecam zrobić
Usuń