sobota, 22 marca 2014

Fougasse - chlebki/bułki jak kto woli :)

Za te pieczywo zabierałam się od dłuższego czasu . Wydawało mi się tak strasznie pracochłonne. A tu miła niespodzianka . Banalnie proste i rewelacyjnie smacznie a do tego bez wymyślnych składników .No chyba ,że ktoś sobie życzy wzbogacić to pieczywo w ulubione składniki :)


SKŁADNIKI : 
10 gram świeżych drożdży
1/2 kg mąki pszennej + mąka do podsypania
350 ml letniej wody
1 łyżka soli

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i połączyć z mąką i solą . Zagniatać do dokładnego wyrobienia ciasta.W zasadzie powinno ładnie odchodzić od ręki. Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat i podzielić na 6 lub 8 części. Z każdego kawałka uformować coś na kształt liści i ponacinać. Przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 230 st około 15 minut. Przed włożeniem pieczywa do piekarnika spryskać jego boki wodą. Proszę pamiętać ,aby w chwili wkładania chlebków już miał swoją odpowiednią temperaturę.

Pieczywo wychodzi chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Pyszne z masłem :) 



Smacznego :) Skorzystałam z przepisu http://www.domowe-wypieki.pl/ 

2 komentarze: