SKŁADNIKI - na 2 keksówki
900 gram mąki - u mnie to było 500 gram mąki gryczanej i 400 z amarantusa
800 ml letniej wody
40 gram drożdży świeżych
1 łyżka cukru lub miodu
3 łyżeczki soli
dowolne ziarna
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Do miski wsypać mąki i sól oraz ziarna. Osobiście lubię z żurawiną i wsypałam jej garść oraz sezam i siemię lniane. Wlać wodę z drożdżami i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto jest dość ścisłe.Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Formy wysmarować oliwą i posypać którąś z mąk . Wyłożyć ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180st. około 50-60 minut do zrumienienia skórki. Wierzch chlebów w trakcie pieczenia spryskiwać wodą aby skórka była bardziej chrupiąca.
Tak na zakończenie dodam ,że zakwas żytni na chleb nastawiony,więc kto wie czy następne pieczywo nie będzie tym na zakwasie :) Udanych eksperymentów chlebowych :)
cudny:) ja ja bym chciała, żeby ktoś mi taki upiekł.
OdpowiedzUsuńProszący o kawałek chleba Back Taste ;)
Prosty w zrobieniu jest :) Znajoma też piekła i wyszedł jej wspaniale :)
UsuńRadzę spróbować zrobić :)