SKŁADNIKI:
200 gram masła
200 gram cukru
szczypta soli
2 jajka
4 żółtka
4 duże łyżki konfitury - u mnie akurat była to domowa figowo-pomarańczowa
250 gram mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 cytryny
1/2 pomarańczy
1 łyżka cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem do białości .Dodać jajka ,żółtka ,sól i konfiturę.Dokładnie wszystko połączyć.
Mąkę przesiać razem z proszkiem i całość ucierać na gładką ,jednolitą masę . W trakcie pracy włączyć piekarnik by nagrzał się do 180 st. Formę keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką lub wyłożyć papierem. Przełożyć ciasto - wychodzi dość gęste i wyrównać je z wierzchu łyżką. Wstawić do gorącego piekarnika i piec około 50 min.
Po upieczeniu chwilę pozostawić w piekarniku - jakieś 10 minut.
Z połówek pomarańczy i cytryny wyciskamy sok.Łączymy go z cukrem pudrem.
Wyciągniętą babkę nakłuwamy patyczkiem lub widelcem i polewamy sokiem. Czekamy aż ciasto go wchłonie i posypujemy pudrem,polewamy polewą lukrową bądź czekoladową.Na tej babce każdy dodatek się sprawdzi smakowo :)
Wyciągniętą babkę nakłuwamy patyczkiem lub widelcem i polewamy sokiem. Czekamy aż ciasto go wchłonie i posypujemy pudrem,polewamy polewą lukrową bądź czekoladową.Na tej babce każdy dodatek się sprawdzi smakowo :)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz