piątek, 11 kwietnia 2014

Mokra babka piaskowa z konfiturą figowo-pomarańczową :)

Chyba u większości czas przed Wielkanocą to czyste wariactwo ;) U mnie już wczoraj została zrobiona część porządków,wysadzone są bratki i stokrotki na balkonie i przejrzane książki i gazety kulinarne w związku z tym co ma być na święta. I w jednej z książek znalazłam przepis na super babkę ,lecz go troszkę zmieniłam a to za sprawą brakującego jednego składnika z oryginału :) I wcale tego nie żałuję . Z całej keksówki od wieczora do dzisiaj już została połowa ciasta a to może świadczyć tylko o tym,że jest naprawdę pyszne :)


SKŁADNIKI:

200 gram masła 
200 gram cukru
szczypta soli
2 jajka
4 żółtka
4 duże łyżki konfitury  - u mnie akurat była to domowa figowo-pomarańczowa
250 gram mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 cytryny
1/2 pomarańczy
1 łyżka cukru pudru

Masło utrzeć z cukrem do białości .Dodać jajka ,żółtka ,sól i konfiturę.Dokładnie wszystko połączyć.
Mąkę przesiać razem z proszkiem i całość ucierać na gładką ,jednolitą masę . W trakcie pracy włączyć piekarnik by nagrzał się do 180 st. Formę keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką lub wyłożyć papierem. Przełożyć ciasto - wychodzi dość gęste i wyrównać je z wierzchu łyżką. Wstawić do gorącego piekarnika i piec około 50 min.
Po upieczeniu chwilę pozostawić w piekarniku - jakieś 10 minut.

Z połówek pomarańczy i cytryny wyciskamy sok.Łączymy go z cukrem pudrem.
Wyciągniętą babkę nakłuwamy patyczkiem lub widelcem i polewamy sokiem. Czekamy aż ciasto go wchłonie i posypujemy pudrem,polewamy polewą lukrową bądź czekoladową.Na tej babce każdy dodatek się sprawdzi smakowo :)



SMACZNEGO :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz