SKŁADNIKI:
20 gram drożdży świeżych
2 łyżki wody
łyżka miodu
Te trzy składniki wymieszać ze sobą do momentu rozpuszczenia drożdży.
500 gram mąki orkiszowej razowej
300 gram semoliny - mąki durum inaczej
2 łyżki oliwy
3 łyżeczki soli
600 ml letniej wody
Wszystkie składniki wsypać i wlać do miski,także rozpuszczone drożdże. Wyrobić do momentu dokładnego połączenia się ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Ciasto podzielić na pół i przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką bądź otrębami foremek. Posypać ziarnami . Wstawić do nagrzanego do 200st piekarnika i piec około 50 minut. Aby skórka była bardziej chrupiąca warto z dwa razy spryskać chlebki wodą .
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz