poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Chleb z orkiszu i semoliny ze słonecznikiem :)

Już wiem,że ten chleb będę na pewno piekła na święta.Po prostu najbardziej smakuje dzieciom ze wszystkich,które do tej pory gościły na naszym stole. A przy tym jest bardzo prosty w wykonaniu :)


SKŁADNIKI: 

20 gram drożdży świeżych
2 łyżki wody 
łyżka miodu

Te trzy składniki wymieszać ze sobą do momentu rozpuszczenia drożdży.

500 gram mąki orkiszowej razowej
300 gram semoliny - mąki durum inaczej
2 łyżki oliwy
3 łyżeczki soli
600 ml letniej wody

Wszystkie składniki wsypać i wlać do miski,także rozpuszczone drożdże. Wyrobić do momentu dokładnego połączenia się ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Ciasto podzielić na pół i przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką bądź otrębami foremek. Posypać ziarnami . Wstawić do nagrzanego do 200st piekarnika i piec około 50 minut. Aby skórka była bardziej chrupiąca warto z dwa razy spryskać chlebki wodą .




Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz