wtorek, 17 czerwca 2014

Blok czekoladowy z mleka w proszku :)

Bardzo dobrze pamiętam,kiedy w sklepie nic słodkiego nie można było dostać a cukier był na kartki.Jednak z sentymentem wspominam te czasy. Smakołyki ,które wyczarowywała mama z nie wiadomo czego : lizaki ,które zastygały w nakrętkach od słoików, blok czekoladowy wykładany do formy od wagi,aby stężał,szarlotka na sypko i toffi. Tata co niedzielę kręcił lody w maszynce,którą trzeba było wstawić do zamrażalnika i kabel się od niego ciągną aż do kontaktu .Zawsze miały inny smak :) No i chałwa ,którą przynosił czasami z pracy.Mmmmm.... to dopiero była chałwa. Teraz takiej już nie ma . Blok do tej pory jeśli robię to robię go tak jak mama. Nie dodaję do niego bakalii bo nam po prostu nie smakuje.Najlepiej lubimy z wiórkami kokosowymi lub herbatnikami :)


SKŁADNIKI:

1 paczka margaryny
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
3 łyżki gorzkiego kakao
25 dag mleka w proszku  - zawsze kupuję zwykłe a nie rozpuszczalne,ekspresowe
dowolne dodatki według uznania

Margarynę rozpuścić.Dodać mleko i cukier i gotować na małym ogniu 10 minut ciągle mieszając.
Kakao wymieszać z mlekiem w proszku i wsypać do niegotującej się już masy.
Dokładnie wymieszać,dodać bakalie,herbatniki ,co kto lubi.
Wyłożyć wszystko do wyłożonej folią spożywczą formy. Chłodzić w lodówce najlepiej przez kilka godzin.
Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz