środa, 24 września 2014

Dyniowe kopytka :)

W końcu doczekałam się działkowej dyni :) Jakie było zdziwienie mamy,kiedy usłyszała,że tata przyniósł ją dla mnie ;|) Ale wredną córką nie jestem.Podzieliłyśmy się. Na działce i tak czekają na zerwanie dwie. Tak więc na pewno obowiązkowo zrobione będą racuchy dyniowe.Bez nich sezon dyniowy dla mnie się nie liczy .A dzisiaj proponuję kopytka z dynią pieczoną :) Czosnek ujęty na zdjęciu został użyty do zupy czosnkowej .


SKŁADNIKI:
6 średnik ugotowanych i odparowanych ziemniaków
mniej więcej tyle samo upieczonej w piekarniku do miękkości dyni
1 jajko
mąka

Zanim przystąpimy do pracy ziemniaki i dynia muszą być dokładnie wystudzone .

Ziemniaki i dynię przecisnąć przez praskę bądź zmielić w maszynce do mięsa . Przełożyć do miski i podzielić na 3 części. Jedną część wyciągnąć i wsypać w to miejsce mąkę. Tak z lekką górką. Dodać jajko i zagnieść wszystko dokładnie.Jeśli ciasto będzie się mocno kleić dosypać mąki.
Na blacie podsypanym mąką z ciasta formować wałki i kroić je na kopytka. Gotować w posolonym wrzątku do wypłynięcia. 




Do ciasta dla urozmaicenia smaku można dodać dowolne zioła :) 
Smacznego !


1 komentarz:

  1. Widzę, że nie tylko u nas powstały ostatnio kopytka z dynią ;) http://gotujzrodzinka.pl/dla-dzieci/obiad/kopytka-dyniowe/

    OdpowiedzUsuń