SKŁADNIKI:
2 kg pomidorów lima
1/4 małej dyni
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
6 ziaren pieprzu
3 ziarna jałowca
2 goździki
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oliwy
sól,cukier,pieprz do smaku
Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki.Dynię obrać,wyciąć nasiona,pokroić w kostkę. Paprykę i cebulę także pokroić w większe kawałki. Dodać obrane żabki czosnku,pieprz,goździki i jałowiec.Wszystko wrzucić do garnka. Dusić do rozgotowania. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito ,aby oddzielić pestki i skórki. Przetartą masę ponownie postawić na gaz,doprawić do smaku i gotować na malutkim ogniu do pozyskania odpowiedniej gęstości. Na sam koniec dodać olej bądź oliwę,przelać do słoików i pasteryzować około 20 minut.
Na domowy ketchup trzeba poświęcić trochę czasu. Ale ten czas wart jest jego smaku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz