wtorek, 21 października 2014

Krem z dyni z pieczonymi pomidorami i kozim serkiem :)

Sezon dyniowy trwa u mnie już od dłuższego czasu :) Najpierw była dynia kupna w markecie,później zaczęły się działkowe i do nich doszły cudowne dynie od Dyniowe Love :) Powstawały różne wariacje tej zupy jednak ta przypadła mi najbardziej do gustu. Wszystkie smaki pasowały w niej do siebie idealnie a podkreślił je jeszcze twarożek kozi od  Gospodarstwo"Kaszubska Koza" . Ten ser to po prostu niebo w gębie. Trzeba go spróbować by móc się w nim zakochać :)

https://www.facebook.com/GospodarstwoKaszubskaKoza?fref=ts
https://www.facebook.com/dyniowyswiat?fref=ts



SKŁADNIKI:
około 2 litrów dowolnego bulionu
3-4 pomidory
około 1 kg dyni
8 ząbków czosnku
twarożek kozi

Pomidory,dynię i czosnek podpiec na złoto w piekarniku.
Do bulionu dodać upieczone warzywa - oczywiście bez skórek.
Całość zmiksować blenderem na krem. Jeśli będzie zbyt rzadki w konsystencji można go odparować lub dodać ziemniaka i po ugotowaniu go zmiksować.
Zupę podawać z wkruszonym serkiem kozim - u mnie był on z dodatkiem czosnku niedźwiedziego.



Smacznego i kombinujcie ze swoimi wariacjami na temat zupy dyniowej :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz